Nowości

Smalec wegański z fasoli marki Halina

Środa, 08 listopada 2017
Smalec wegański z fasoli marki Halina to świetna propozycja na pyszny, roślinny dodatek do kanapek.
Składniki:
•    1/2 opakowania Fasoli Piękny Jaś Karłowy marki Halina (250 g)
•    1 duża cebula
•    3 śliwki suszone
•    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
•    1 łyżeczka majeranku suszonego
•    4 kulki ziela angielskiego
•    2 liście laurowe
•    4 goździki
•    olej rzepakowy
•    sól himalajska
•    świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
  1. Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Odsącz, wystudź.
  2. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju oraz przyprawy i smaż 2–3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie.
  3. Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
  4. Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Zmiksowaną fasolę przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wymieszaj całość. 
  5. Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Podawaj z chlebem.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu



tagi: Halina, smalec wegański z fasoli,