Wywiady

Trzy pytania do...

Czwartek, 12 października 2017 HURT & DETAL Nr 10/140. Październik 2017
Trzy pytania do Roberta Walewskiego, Brand Managera Cydru Lubelskiego w firmie AMBRA S.A., kieruje Monika Górka.
Cydr Lubelski Lodowy to pierwszy w Polsce powszechnie dostępny tego typu trunek. Co go wyróżnia?

Cydry i wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Są najwyżej cenionymi produktami winiarstwa. Proces ich wytwarzania jest bardzo pracochłonny, wymaga najlepszych surowców i wielu lat doświadczeń. Cydr Lubelski Lodowy to cydr o niespotykanej intensywności smaku. Aby wyprodukować 1 litr tego trunku potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których podczas mrożenia wydobywa się samą esencję smaku i aromatu. Gdy temperatura spada do -5 °C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję. W trakcie procesu powolnej fermentacji na zimno (poniżej 15 °C) zachodzi przemiana wymrożonego moszczu w cydr lodowy.

Czyli Cydr Lubelski Lodowy to produkt premium?

Cydr Lodowy Lubelski ma wszystko, by stać się produktem cenionym i rozpoznawanym na świecie, jak np. węgierskie Tokaje. Zadebiutował w największym konkursie cydrów British Cider Championships, zdobywając złoty medal: New World CiderChampion 2017. Ale nie tylko unikalne walory smakowe czynią z niego produkt premium. Cydr Lubelski Lodowy dostępny jest w eleganckim opakowaniu: smukłej, wyróżniającej się butelce i w ozdobnym kartoniku. Idealnie sprawdzi się jako prezent. Aż 8,5 mln konsumentów kupuje alkohol na prezent, kierując się przy wyborze znajomością i prestiżem marki. W tym segmencie cenowym Cydr Lubelski Lodowy jest świetną propozycją alkoholu premium w opakowaniu prezentowym.

Można było go spróbować podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Jak przyjęli go konsumenci?

Entuzjastycznie! Cydr Lubelski Lodowy wszystkich zaskakuje intensywnością smaku. Trzeba więc pamiętać, że degustuje się go podobnie jak wino, w małej ilości, w kieliszku… To zmiana w stosunku do Cydru Lubelskiego np. Klasycznego, którego pije się dla orzeźwienia, często wprost z butelki.

Cydr Lubelski Lodowy idealnie wpisuje się w trend poszukiwania wysokiej jakości produktów regionalnych. Cydr produkowany jest z niezwykle aromatycznych polskich jabłek i jak żadne inny cydr oddaje ich charakter i wyjątkowość.



tagi: Robert Walewski, Cydr Lubelski, AMBRA S.A.,