Z rynku FMCG

Barilla Cup III - pierwszy etap Mistrzostw Makaronowych zakończony

Czwartek, 17 sierpnia 2017
2 sierpnia zakończył się pierwszy etap Barilla Cup. Roczne zapasy makaronu trafiły do 50 Laureatów Tygodnia, a udział w konkursie wzięło już prawie 600 osób. Pierwsza tura składała się z dziesięciu rozgrywek, z której każda trwała tydzień. Wysoko postawiona poprzeczka przez uczestników edycji 2016 niewątpliwie miała wpływ na zaangażowanie tegorocznych konkursowiczów. Przepisy były interesujące, a widok zdjęć wzmagał apetyt. Za organizację i promocję wydarzenia odpowiada agencja Pegasus Advertising.
Zadaniem uczestników w pierwszym etapie było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem produktów marki Barilla, zrobienie zdjęcia i udostępnienie wraz z przepisem na stronie barillacup.pl. Ze wszystkich uczestników I etapu wyłonionych i zaproszonych do kolejnego zostanie 60. Ich zadaniem będzie przygotowanie krótkiego filmiku, w którym każdy opowie, czego życzy marce z okazji 140 lat istnienia firmy. Oczywiście liczy się kreatywność. Tradycyjnie, trzecim etapem będzie wspólne gotowanie przy obecności Jury. Nagrodą główną jest wycieczka do miejscowości, w której powstała firma Barilla, czyli do Parmy.

Barilla Cup jest organizowane od trzech lat. Co roku akcja cieszy się coraz większym zainteresowaniem i kreatywnością uczestników. Ponadto, idea konkursu Barilla Cup wypełnia misję oraz wartości firmy, podobnie jak organizowany od wielu lat prestiżowy Pasta World Championship we Włoszech, w którym udział biorą przedstawiciele świata kuchni  z krajów, w których swoją działalność prowadzi firma. W tym roku w Parmie również będzie konkurować Polska!



Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.


tagi: Barilla Cup III , Mistrzostwa Makaronowe ,