Z jakimi potrawami łączyć Polską Wódkę, aby wydobyć jej najlepsze walory smakowe? Czy składniki, z których powstaje, wpływają na jej smak? W jakiej temperaturze należy serwować wódkę podczas spotkań towarzyskich? I wreszcie - dlaczego Polska Wódka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie? Odpowiedzi na te, i wiele innych pytań otrzymali uczestnicy warsztatów, których celem jest szerzenie wiedzy na temat kultury spożycia Polskiej Wódki - trunku z wielowiekową tradycją wytwarzania na polskich ziemiach, mającego własną ustawową definicję oraz chronione oznaczenie geograficzne w Unii Europejskiej.
Swoją wiedzą kulinarną i wieloletnim doświadczeniem dzielił się z uczestnikami Pascal Brodnicki, kucharz o polsko-francuskich korzeniach, prezenter telewizyjny, znany m.in. z programu „Smakuj świat z Pascalem” oraz autor książek kucharskich. – Francuzi są dumni ze swojego narodowego trunku, a tradycję jego wytwarzania starają się przekazywać kolejnym pokoleniom. Podobne wyzwanie stoi teraz przed Polakami. Warto, aby kolejne pokolenia wiedziały, że mogą być dumne z Polskiej Wódki – powiedział Pascal Brodnicki.
Ambasador polskich wódek, Maciej Starosolski, dodaje: – Kolejna edycja warsztatów to nowe wyzwania. Zachęcamy Polaków, by spojrzeli na wódkę zupełnie innym okiem, by odkryli nowe doświadczenia smakowe. Cieszę się, że dzięki Polish Vodka Tour jest w naszym kraju coraz więcej ambasadorów Polskiej Wódki. Mamy wspaniały trunek, nieodłącznie związany z polską tradycją, dlatego warto szerzyć wiedzę na jego temat, ucząc przy tym kultury degustacji.
Celem spotkań jest edukacja na temat kultury spożywania Polskiej Wódki i wyjaśnianie Polakom, czym różni się Polska Wódka od „wódki z Polski”. Marki spełniające definicję Polskiej Wódki będą mogły znaleźć się w pierwszym w Polsce i na świecie Muzeum Polskiej Wódki, którego otwarcie planowane jest na 2018 rok.
Udział w warsztatach wzięły tylko osoby pełnoletnie, które wcześniej wyraziły na to zgodę i zarejestrowały się poprzez stronę
www.polishvodkatour.pl. O przyjęciu decydowała kolejność zgłoszeń.
Definicja Polskiej Wódki mówi, że musi być ona wytworzona z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy produkcji (za wyjątkiem butelkowania) odbywają się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia polską wódkę na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do finalnego produktu. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni i zakładzie rektyfikacji, dzięki czemu nad jakością i smakiem polskiej wódki czuwa doświadczony gorzelnik.
O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczone na butelce oznaczenie Polska Wódka / Polish Vodka,. Warto wiedzieć, że zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, Polska Wódka jest chronionym oznaczeniem geograficznym.