Nowości

20 stycznia - Dzień Bigosu. Polski specjał w jednym garnku na wiele sposobów.

Środa, 18 stycznia 2017
20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.
Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
  • bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
  • bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
  • bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
  • bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję 
  • bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek
Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.

Domowy

Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

 „Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:

Bigos w kilka minut

Składniki:
•    800 g kapusty białej
•    3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
•    250 g kiełbasy cienkiej
•    cebula biała
•    2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    majeranek
•    20 g mąki
•    pieprz do smaku
•    olej do smażenia
•    100 ml wody


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
  3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Z aromatem tymianku

Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.

Bigos z tymiankiem

Składniki:
•    700 g kapusty młodej
•    Esencja do duszonych mięs Knorr
•    500 g kiełbasy
•    2 marchwie
•    2 cebule
•    4 pomidory
•    0,5 pęczka kopru
•    2 gałązki świeżego tymianku
•    200 ml wody
•    olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
  3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
  4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
  5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.

Z ogórkami

Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Składniki:
•    0,5 kg kiełbasy
•    3 duże cebule
•    0,5 kg ogórków kiszonych
•    2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
•    0,5 kg pieczarek
•    3 duże pomidory
•    3 łyżki przecieru pomidorowego
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    pieprz
•    3 łyżki oleju
•    2 szklanki wody-wrzątek
•    sól do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
  2. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
  3. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
  4. Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
  5. Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.

Wege bigos


Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.

Bigos wegetariański

Składniki:
•    200 g śliwek węgierek
•    10 pieczarek
•    5 świeżych pomidorów
•    Bulion na włoszczyźnie Knorr
•    5 sztuk ziela angielskiego
•    4 liście laurowe
•    duża główka kapusty
•    cebula biała
•    3 ząbki czosnku
•    papryka czerwona
•    papryka zielona
•    pęczek koperku
•    łyżeczka kminku
•    czerwone wino
•    łyżeczka ostrej papryki mielonej
•    pół kostki masła

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
  3. Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
  5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
  6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

„Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachęca szef kuchni.

Smacznego!


tagi: Dzień Bigosu , bigos , potrawy , dania , przepisy kulinarne ,