Kategorie produktów

2016 r. pod znakiem zmian

Czwartek, 08 grudnia 2016 HURT & DETAL Nr 12/130. Grudzień 2016
2016 to rok niełatwy, pełen wyzwań, obfitujący w wiele istotnych wydarzeń – nie tylko dla producentów – ale też całej branży handlowej. Dla jednych lepszy, dla innych trochę gorszy. Ale jedno jest pewne – optymizm i ambicje w planach na kolejny rok – to dobry znak dla całego rynku FMCG.
9.jpgJan Kolański, Prezes Zarządu Colian Holding

W 2016 roku Grupa Colian kontynuowała strategię rozwoju organicznego poprzez inwestycje w najsilniejsze marki oraz poprzez akwizycje.

Przeprowadziliśmy zakrojone na szeroką skalę działania reklamowe marek: Grześki, Familijne, Hellena i Appetita. Wprowadziliśmy do oferty wyśmienite wyroby – wafle Familijne 2GO, pralinowo-waflowe słodkości Joy&Me, bombonierki prezentowe Czekoladki z Klasą Toffino, Czekolady nadziewane GOPLANA: Grześki i Jeżyki, Fix do Śmietany Appetita, Oranżadę Hellena FIT, Oranżadę Hellena w proszku, białą Oranżadę Hellena w puszce, w małej i w szklanej butelce oraz aseptyczną linię napojów niegazowanych Hellena Family+. Proponowaliśmy również słodycze okolicznościowe na Boże Narodzenie, Wielkanoc, uroczystości pierwszokomunijne, Walentynki, Dzień Babci i Dzień Dziadka. Jednocześnie kontynuowaliśmy optymalizację portfolio produktowego.

W kwietniu tego roku przejęliśmy brytyjską spółkę Elizabeth Shaw Limited. Przyłączenie Elizabeth Shaw i Famous Names, cenionych angielskich marek wyrobów czekoladowych, wzmocniło nasz potencjał na kilkukrotnie większym rynku brytyjskim, na którym do tej pory byliśmy obecni głównie w segmencie wafli i ciastek.


5.jpgEvangelos Evangelou, Prezes Zarządu, Herbapol-Lublin

2016 rok to dla firmy Herbapol-Lublin S.A. okres stabilnego wzrostu i rozwoju: utrzymaliśmy pozycję lidera w pięciu kategoriach herbat: ziołowych, zielonych, funkcjonalnych, owocowych, czerwonych oraz syropów owocowych.

Niezmiennym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się produkty, które oferujemy od lat: herbaty owocowe Herbaciany Ogród, herbatki ziołowe Zielnik Polski czy syropy Owocowa Spiżarnia. Rośnie też popularność wprowadzonych w 2014 roku produktów dżemowych Herbapol, produkowanych z lokalnych odmianowych owoców; według wstępnych danych, mijający rok zakończymy jako wicelider tej kategorii.

Kończący się rok obfitował też w debiuty. Nasza oferta wzbogaciła się o Big-Active Pure Ceylon: herbatę czarną oraz Earl Grey, które zbierane i pakowane są na Cejlonie. Wprowadziliśmy też nową rodzinną markę Nasza, w ramach której oferujemy herbaty owocowe i herbatę czarną. Obie marki, mimo krótkiej obecności na rynku, osiągają bardzo satysfakcjonujące wyniki. Zostały także wyróżnione przez grono ekspertów branży spożywczej: Nasza zajęła pierwsze, a Big-Active Pure Ceylon drugie miejsce w rankingu Perły Rynku FMCG 2016 w kategorii herbat. Takie wyróżnienia zawsze cieszą i potwierdzają wysoką jakość naszych produktów.

Od 67 lat umiejętnie łączymy bogatą tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Kolejny udany rok potwierdza słuszność obranego kierunku rozwoju i planów na nadchodzące lata, które zakładają dalszy rozwój portfolio produktowego i wejście w nowy kanał sprzedaży.


14.jpgMarek Moczulski, Prezes Zarządu, Grupa Bakalland

Rok 2016 był szczególny dla Grupy Bakalland, bowiem obchodziliśmy dwie ważne rocznice – 25-lecie firmy Bakalland oraz 200-lecie zakładu produkcyjnego we Włocławku, gdzie wytwarzane są produkty marki Delecta. W 1991 roku powstała firma, którą możemy nazywać ikoną polskiej przedsiębiorczości. Nasza tradycja napawa nas dumą i stanowi paliwo do dalszego rozwoju. Zebrane doświadczenie pozwala nam z pewnością patrzeć w przyszłość i tworzyć produkty z myślą o nowych pokoleniach. W okresie minionych 12 miesięcy z sukcesem unowocześniliśmy komunikację wizualną marki Delecta, jak i wprowadziliśmy szereg innowacji w portfolio marki Bakalland. Jeszcze odważniej pojawiliśmy się na półce przekąskowej, już nie tylko z wyszukanymi na najlepszych plantacjach bakaliami, ale stworzyliśmy aż pięć nowych produktów wykorzystując najpopularniejsze suszone owoce i orzechy w połączeniu z ulubionymi przez Polaków smakami – czekoladą, miodem czy sezamem. Nadal inwestujemy w linię Bakalland BA! – wprowadziliśmy nowy smak – owoce leśne, jak i nowy produkt – owsianki instant. To nasz hit eksportowy na wielu kontynentach.

Warto także podkreślić, że w okresie minionych 12 miesięcy firma działała już jako jeden sprawnie funkcjonujący organizm. Sukces integracji dwóch istotnych na rynku spożywczym graczy – Bakalland i Delecty – w okresie zaledwie jednego roku od sfinalizowania transakcji mierzymy konkretnymi wynikami finansowymi. Nie brakuje nam także pomysłów na dalszy rozwój.


20.jpgTomasz Kurpisz, Prezes, Grupa Hortex

Rok 2016 był udany jeśli chodzi o wzrost sprzedaży zarówno soków i napojów, jak i wyrobów mrożonych, zwłaszcza pod marką Hortex. W sokach systematycznie wprowadzamy nowości produktowe i nowe typy opakowań, m.in. w tym roku wprowadziliśmy soki dla dzieci w małych, zakręcanych kartonikach, napoje z zakrętką typu sport cup oraz weszliśmy w nowy dla nas, dynamicznie rozwijający się segment soków NFC. Inwestujemy w kolejną linię do produkcji soków, nektarów i napojów w opakowaniach typu aseptyczny PET. W mrożonkach znacznie poszerzyliśmy naszą ofertę owoców, zmieniliśmy opakowania oraz receptury i poszerzyliśmy portfolio Warzyw na patelnię Hortex, do palety warzyw solo Hortex dołączyliśmy coraz popularniejszy w Polsce jarmuż, a do makaronów na patelnię – gnocchi. W obu kategoriach mamy rosnący trend sprzedaży i systematycznie zwiększamy nasze udziały rynkowe.

Mamy nadzieję, że dalszy rozwój sprzedaży i dystrybucji połączony dzięki ponoszonym nakładom inwestycyjnym z wyższą efektywnością produkcji pozwoli Grupie na koniec naszego roku finansowego w maju 2017 nie tylko przekroczyć 1 miliard złotych przychodów, ale również wypracować – pomimo czekających nas wyzwań po stronie kosztowej rosnących cen surowców (np. rekordowo drogiego koncentratu pomarańczowego czy rosnących płac) – pozytywny wynik finansowy.


18.jpgPrzemysław Myśliwy, Prezes Zarządu Fabryka Cukiernicza Kopernik

Rok 2016 był dla Fabryki Cukierniczej Kopernik, najstarszej fabryki cukierniczej w Polsce, rokiem bardzo dużych zmian. Opracowaliśmy i wdrożyliśmy nową strategię komunikacji marki, za pomocą której możemy przekazać klientom wartości, którymi od zawsze kierujemy się przy produkcji naszych pierników. Od kilku lat konsekwentnie rozwijamy również nasz dział handlowy, co przekłada się na coraz większą sprzedaż nie tylko w kanale tradycyjnym, ale również w kanałach nowoczesnych.

Naszym największym wyzwaniem w tym roku był rebranding dużej części naszego portfolio produktowego, które wymagało odświeżenia i usystematyzowania. Dużym sukcesem okazało się wprowadzenie na rynek nowej linii produktów premium „Z serca fabryki”. Gustownie zapakowane w czarne, eleganckie kartoniki, nasze najbardziej wyjątkowe pozycje asortymentowe, takie jak ręcznie robiony Torcik Piernikowy czy też Serca Piernikowe z dodatkiem miodu, cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród naszych klientów. W ślad za tym, odświeżyliśmy również ofertę Pierniczków Nadziewanych w białych, foliowych torebkach, które obecnie nabrały nowoczesnego, przyjaznego charakteru.

Bardzo nas cieszy, że Polacy doceniają najwyższą jakość i smak naszych produktów, dlatego w rok 2017 wchodzimy z dużym optymizmem i ambitnymi planami.


8.jpgJacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska

Rok 2016 był dla Hochland Polska rokiem szczególnym. To z jednej strony ugruntowywanie pozycji lidera rynkowego, a z drugiej budowa strategii na kolejne lata i promocja wartości firmowych, które decydują o osiągnięciu sukcesu. Polacy jedzą coraz więcej sera i dzięki temu rynek dynamicznie się rozwija. Konkurencja staje się coraz intensywniejsza, co sprawia, że mimo silnej pozycji naszych marek, cały czas musimy poszukiwać nowych szans rynkowych i je wykorzystywać.

Rok 2016 był dla Hochland Polska bardzo bogaty w aktywności marketingowe. Wprowadziliśmy na rynek nowy wariant sera zółtego Hochlander, wspieraliśmy plastry Hochland Na Gorąco!, zrealizowaliśmy kampanię reklamową „Bez konserwantów” dla plastrów topionych Hochland oraz Almette „Z Polskiego mleka i naturalnych składników”. Wystartowaliśmy też z gorącym wsparciem dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i plastrów Hochland Na Gorąco! Oprócz silnej kampanii w mediach ruszyliśmy w trasę po Polsce foodtruckiem „SER DOBRY”, czyli mobilnym punktem sprzedaży doskonałych kanapek z serami Hochland. Dochód ze sprzedaży przeznaczymy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Każda z akcji dokłada swoją cegiełkę do silnej pozycji firmy Hochland na rynku. Pracujemy nad wieloma różnymi projektami. Niektóre z nich ujrzą światło dzienne już w najbliższych miesiącach, inne trochę później. Jako wartościowy lider rynkowy chcemy być cały czas aktywni, stale udoskonalać nasze produkty i dostarczać konsumentowi wartość, której oczekuje. W 2017 roku z pewnością nie raz zaskoczymy rynek.


10.jpgJoanna Chilicka, Polska Izba Handlu

W ostatnim roku biznes mierzył się z nowymi pomysłami zmian gospodarczych. Najbardziej zajmujący dla branży handlowej był podatek od sklepów. Założeniem było wyrównanie szans między małymi i średnimi sklepami, a dużymi dyskontami i hipermarketami. Rządzący po konsultacjach społecznych przedstawili projekt zawierający dobre dla różnorodności handlu rozwiązania: stawka progresywna, kwota wolna w wysokości obrotu małych i średnich przedsiębiorstw oraz brak szczególnych rozwiązań dotyczących pojedynczych sprzedawców, ale działających w ramach sieci handlowych. W październiku zawieszono pobieranie podatku od handlu, ponieważ Komisja Europejska wszczęła postępowanie w sprawie tej daniny – założyła, że progresywne stawki oparte na wielkości przychodów przyznają niektórym przedsiębiorstwom przewagę nad ich konkurentami. Pojawił się nowy pomysł polskich polityków – wprowadzenie liniowego podatku od obrotu z równą stawką dla wszystkich, bez kwoty wolnej. Tak wysoki podatek bez kwoty wolnej jest zabójczy dla niezależnego handlu. Rząd wyraźnie mówił o wyrównywaniu szans. Rentowność niezależnego handlu jest niska, takie rozwiązanie zabije mniejsze sklepy, a na rynku pozostaną prawie wyłącznie dyskonty.

Intensywności nabrały prace nad wprowadzeniem ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
Zakończyły się także prace nad wprowadzeniem do polskiego prawa założeń unijnej dyrektywy tytoniowej, m.in. od 2020 r. legalnie nie będzie można kupić papierosów mentolowych, a ostrzeżenia na papierosach będą dużo większe.


6.jpgTomasz Kandefer, Prezes, Italmex Warszawa

Mijający rok 2016 wpisuje się do historii Italmexu jako kolejny rok na drodze rozwoju firmy. Jak co roku udało nam się wprowadzić do oferty kolejne atrakcyjne produkty diety śródziemnomorskiej. Rozszerzyliśmy asortyment hiszpańskich oliwek Jolca i włoskich soli morskich Cuor di Mare – Serce Morza. W marce Costa d’Oro pojawiła się oliwa extra virgin IL VEG, wzbogacona witaminą B12. To oliwa specjalnie dedykowana weganom i wegetarianom. Od tego roku wszystkie oliwy i oleje włoskiej marki Basso są teraz w ciemnych butelkach, które chronią produkty przed szkodliwym utlenianiem. Ale na szczególną uwagę zasługuje nowa, unikalna linia smakowych olejów z ryżu SoRiso. To nasz HIT 2016. Przed nami kolejny, jubileuszowy rok, który dzięki dobrej współpracy z Kupcami Polskimi zamierzamy również zakończyć sukcesem. Będą kolejne nowości i akcje promocyjne.


21.jpgWojciech B. Sobieszak, Prezes Cereal Partners Poland Toruń-Pacific, Dyrektor CPW w Europie Centralnej

W mijającym roku i wcześniej zainwestowaliśmy w rozwiązania pozwalające na wprowadzenie nowych, innowacyjnych produktów. Nestlé Cheerios Oats, które są obecne na rynku od jesieni ubiegłego roku, to chrupiące płatki owsiane, które dzięki zawartym naturalnie w owsie betaglukanom pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dane płynące z rynku pokazują, że cała linia produktów Nestlé Cheerios Oats, do której w tym roku dołączył wariant z żurawiną, została bardzo dobrze przyjęta przez konsumentów. W tym roku wprowadziliśmy też innowacyjne warianty znanych wcześniej płatków Nestlé Nesquik, Lion i Cini Minis z chrupiącymi granolami. Konsumenci poszukują nowości i sposobów na smaczne, szybkie i pożywne śniadania. Spełniamy te oczekiwania.

W najbliższych miesiącach będziemy koncentrować się na zwiększeniu mocy produkcyjnych w obszarze batonów zbożowych. Eksportujemy znaczące ilości tych produktów, również polski rynek jest obiecujący. Strzałem w dziesiątkę była modernizacja linii produkcyjnych, wydzielenie procesu produkcji płatków kukurydzianych i związana z tym możliwość wytwarzania tych płatków w formule bezglutenowej. Wiosną poszerzyliśmy gamę produktów gluten free o płatki kukurydziane o smaku czekoladowym – Nestlé Corn Flakes Choco. Nowości oraz zaufanie konsumentów do naszych marek pozwalają nam szacować, że zwiększymy nasze przychody ze sprzedaży o ok. 10%. Nasze udziały wartościowe w rynku wynoszą 52%. To był dobry rok dla płatków śniadaniowych Nestlé.


22.jpgZbigniew Mojecki, Zastępca Prezesa ds. Handlowych WSP „Społem”

Obecnie polski rynek FMCG znajduje się w trendzie spadkowym. Podobnie, jak w roku ubiegłym, przyczyną zmniejszającej się sprzedaży w większości kategorii jest starzenie się społeczeństwa połączone z emigracją zarobkową. Sytuacja ta dotyczy również segmentu przypraw mokrych, w którym jesteśmy jednym z liderów. Mimo to, w 2016 r.  naszej Spółdzielni, dzięki stałej obserwacji rynku oraz elastyczności działań, udało się uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, tzn. zwiększyliśmy sprzedaż zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.

Z dumą możemy przyznać, że w pełni zrealizowaliśmy plan działań założony na rok 2016. Warto w tym miejscu pochwalić się wprowadzeniem kilku nowości produktowych (m.in. Musztardy Kieleckiej czeskiej, Sosu Kieleckiego kanapkowego, Snacku Przysmaku Świętokrzyskiego ziemniaczanego czy Sosów Kieleckich w plastikowych opakowaniach), utrzymaniem wysokiej dynamiki sprzedaży oraz intensywnym rozwojem kanałów dystrybucji. Był to dla nas także pierwszy rok, w którym przeprowadziliśmy 4 wysokobudżetowe oraz szerokozasięgowe kampanie promocyjno-informacyjne dot. naszych sztandarowych wyrobów – musztard i sosów, majonezu oraz ketchupów.


16.jpgMaria Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny POHiD

To był trudny rok, pomimo tego, że handel w warunkach trwałej deflacji produktów żywnościowych, utrzymał tendencję wzrostową – jak wiadomo sprzedaż detaliczna wzrosła o niemal 5%. Trudności handlowi przysporzyła polityka, poprzez pomysły legislacyjne dyskryminujące handel nowoczesny. Mam tu na myśli selektywnie skierowane podatki sektorowe, pomysł zakazu handlu w niedziele, czy też przepisy o wykorzystywaniu przewagi kontraktowej. Słowem, handel stanął pod pręgierzem polityki represyjno-naprawczej, wbrew oczywistym argumentom ekonomicznym podważającym zarzuty polityczne oraz wbrew oczywistym naruszeniom prawa europejskiego i Konstytucji RP. Polityka ma swoje prawa, więc trudno mieć pretensje do wody, że jest mokra – inna rzecz wszelako na tym tle miała zasmucający przebieg. Otóż w momencie dyskryminującego sformułowania propozycji regulacyjnych, firmy krajowego kapitału zinterpretowały to jako okazję do zdobycia przewagi konkurencyjnej, co więcej – odmówiły stanowiska sektorowego. Dopiero dosięgająca wszystkich w zasadzie ewolucja eksperymentów fiskalnych rządu, postęp postępowań w Brukseli i roszczeniowość koncepcji ograniczenia pracy w niedzielę, doprowadziły kapitał rodzimy do refleksji, że opresyjne i dyskryminujące pomysły polityk sektorowych prędzej czy później godzą we wszystkich, a także w tych, których miały ochraniać. W sposób niepotrzebnie przewlekły dochodzi do mniej więcej jednolitego poglądu całego handlu w sprawie regulacji dyskryminujących. Należ pamiętać, że w deflacyjnym rynku zablokowanie zbytu, poprzez zaduszenie handlu w jego najnowocześniejszej części, może negatywnie wpłynąć na całą gospodarkę, a szczególnie na małe firmy produkcyjne i handlowe. Ponadto, sklepy małe i niezależne to zaledwie 14% rynku – czy warto tworzyć iluzję pomocy, psując rynek w jego 86%? Zatem podsumowując, rok 2016 to czas trudny dla handlu, rok obrony przed ekonomiczną presją deflacji i polityczną presją populizmu.


4.jpgMichał Dworak, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Chemii Gospodarczej, Kosmetyków, Produktów Leczniczych i Nawozów, Grupa Inco

Mimo spadku wielkości rynku płynów do mycia naczyń o 1,9%, produkcja i sprzedaż Ludwika wzrosła. Stało się to dzięki wprowadzeniu nowych gramatur (1150 i 750 g) oraz silnym działaniom promocyjnym. Ostatecznie Ludwik zwiększył udział ilościowy w rynku o 1 pkt.%*. Sprzedaż całej oferty chemicznej  Grupy Inco wzrosła o 3%, co uważamy za sukces, zważywszy na degradację cen sprzedaży w niektórych kategoriach (np. płyny do szyb czy środki do zmywarek).

Trudno byłoby oczekiwać wzrostów sprzedaży gdyby nie nowości produktowe. W połowie 2016 r. uruchomiliśmy nowy wydział produkcji kapsułek do prania i do zmywania. Zautomatyzowaliśmy także proces produkcji specjalistycznych płynów myjących ze spryskiwaczami, w tym do szyb.

Za duży sukces uważamy wzrost sprzedaży w kategorii tabletek do zmywarek po marką Ludwik. Warto tu wspomnieć, że istotnym wyzwaniem dla działu technologicznego i handlowego w końcu roku było płynne przejście na tabletki bezfosforanowe. Rozwój sprzedaży tabletek dał impuls do rozbudowy zaplecza do ich produkcji, więc można powiedzieć, że rok 2016 upłynął w Inco pod znakiem inwestycji. Działania sprzedażowe wspieraliśmy kampaniami w telewizji i w Internecie, w tym drugim przypadku łącząc je z konkursem dla konsumentów.

Z zadowoleniem odnotowaliśmy także wzrost eksportu chemii gospodarczej rozpoczynając współpracę z czterema nowymi krajami z Europy oraz Bliskiego Wschodu.


7.jpgIgor Jeliński, Prezes Mieszko

2016 był niełatwy – wskazują na to wyniki spółek giełdowych. Mimo wzrostu sprzedaży, większość graczy nie poprawiło swojej rentowności. Wpłynęły na to: mocna konkurencja cenowa, promocje, opłaty handlowe oraz podwyżka cen surowców, jak ziarno kakaowe, cukier czy tłuszcze. Dla nas droższe surowce stanowiły też wyzwanie, tym bardziej, że polepszamy jakość naszych wyrobów, bo wierzymy, że dla konsumenta liczy się nie tylko cena, ale przede wszystkim doznania smakowe. Nie poświęciliśmy naszej marży, aby sprzedawać więcej, ale zainwestowaliśmy w jakość słodyczy Mieszko.

Ponadto rozwijamy eksport, który stanowi 1/3 przychodów Mieszka i pozwala uniezależnić nieco od rynku polskiego – choć jest on dla nas strategiczny.

Dla Mieszko rok 2016 był rokiem intensywnych zmian. Po pierwsze, skróciliśmy naszą ofertę o 30% SKU, skupiając się na kluczowych produktach i upraszczając procesy, co pozwoli nam wkrótce wprowadzić innowacyjne produkty. Po drugie, skoncentrowaliśmy naszą produkcję w Raciborzu, przenosząc tam linie wafli z Warszawy. I wreszcie budujemy nowoczesny magazyn w Gliwicach, który usprawni obsługę naszych klientów w Polsce i na świecie.

W 2017 będziemy kontynuować naszą strategię oraz konsolidować przedsięwzięcia.

Zaproponujemy też konsumentom ciekawe produkty, ale o tym więcej w przyszłym roku.


12.jpgLeszek Wąsowicz, Prezes Zarządu, HELIO

To już 25 święta Bożego Narodzenia odkąd nasze bakalie pojawiły się na półkach Państwa sklepów i w polskich domach. Korzystając zatem z okazji okrągłego jubileuszu chciałbym serdecznie podziękować za dotychczasową współpracę. Niewątpliwie Państwa pomysły, liczne inicjatywy, stawiane nam wyzwania oraz okazana życzliwość przyczyniły się do obecnego sukcesu Helio. W 25. roku działalności kondycja Helio jest zaś znakomita. Podsumowując miniony rok nie sposób zacząć od spektakularnych wzrostów sprzedaży. W każdym kwartale ostatniego roku biliśmy sprzedażowe rekordy, przy imponującej średniorocznej 40-procentowej dynamice wzrostu. Miniony rok był też czasem intensywnej pracy dla długofalowego rozwoju. Rozbudowaliśmy infrastrukturę produkcyjną, rozszerzyliśmy ofertę produktową oraz przeprowadziliśmy liczne działania promocyjne. Poczynione inwestycje w infrastrukturę i markę wzmocniły naszą pozycję. Choć są powody do satysfakcji, nadal jesteśmy świadomi wyzwań i intensywnej pracy nad zapewnieniem dalszego rozwoju. W kolejnym roku będziemy zatem możliwie najefektywniej wykorzystywali sprzyjające nam trendy rynkowe oraz potencjał wypracowany przez dotychczas podjęte działania. Pracujemy też nad nowymi produktami i kampaniami promocyjnymi. Rok zapowiada się zatem pracowity, co wierzę, że przełoży się na satysfakcję naszych klientów i konsumentów. Mam tym samym nadzieję, że w przyszłości pozostaną Państwo z nami, doceniając Helio jako solidnego i wiarygodnego partnera biznesowego.


13.jpgMaciej Szała, Współwłaściciel firmy De Care

Ostatnie lata to czas dynamicznego rozwoju kuchni etnicznych w Polsce. Coraz większa świadomość konsumentów oraz chęć poznawania smaków z różnych zakątków świata sprawia, że zainteresowanie produktami egzotycznymi stale wzrasta. Nasze działania na rynku pozwoliły na osiągnięcie wzrostu sprzedaży na poziomie blisko 25%. Udało się mocno zaakcentować naszą obecność w sektorze HoReCa oraz w sklepach typu convenience, które coraz chętniej powiększają swój asortyment. Produkty naszych marek Livity, Casa del Sur, Quality Food i House of Asia doskonale wpisały się w aktualne trendy żywieniowe.

Z pewnością był to rok wielu przełomowych momentów w historii firmy. Znacznie powiększyliśmy powierzchnię magazynową. Plany własnej produkcji nabrały rozpędu i są w fazie prężnego rozwoju. Jedną z istotniejszych inwestycji było rozbudowanie komunikacji w mediach. Obecność w social media umacnia rozpoznawalność naszych marek oraz buduje lojalność konsumentów w stosunku do naszych produktów. Wsparciem dla mediów społecznościowych były również media tradycyjne, co dodatkowo wzmocniło naszą pozycję na rynku.

Rok 2016 był intensywny, ale plany na najbliższe lata są ambitne. Zamierzamy trzykrotne zwiększyć obroty firmy. Czeka nas dużo pracy, wychodzimy poza granice Polski i stanowczym krokiem wchodzimy na rynki międzynarodowe. 


2.jpgAleksandra Trzcińska, Dyrektor Marketingu Grupa Makarony Polskie

Rok 2016 był rokiem bardzo ważnym w funkcjonowaniu naszej Grupy Kapitałowej. Był to rok przełomowy dla wewnętrznej organizacji i zarządzania, ale także rok ciężkiej, intensywnej pracy, przygotowującej nas do kolejnych kroków milowych, które nastąpią w nadchodzącym 2017 r. Najważniejszym przełomem było powołanie do życia spółki zależnej pod nazwą MP Trade – wydzielonej z dotychczasowych struktur, skupiającej siły i wsparcia sprzedaży po to, by w części handlowej naszej działalności, jako producenta – funkcjonować w rynku skuteczniej, jeszcze efektywniej i w całkowitej orientacji na klienta. Rok funkcjonowania MP Trade pokazał, że była to trafna decyzja, a nawet tak trudny rynek, jak tradycyjny detal, udało nam się, dzięki efektywnej organizacji sprzedaży o spłaszczonej strukturze zarządzania – skutecznie rozwinąć. Przed MP Trade Sp. z o.o. w 2017 roku stoją kolejne wielkie, ambitne wyzwania. Tym razem, oprócz dalszego intensywnego rozwoju na rynku krajowym – w obszarze wysoko wolumenowego obrotu towarami na określonych rynkach zagranicznych.

Rok 2016 był dla nas czasem bardzo intensywnej pracy nad portfolio – całej Grupy z poziomu rozwoju nowych produktów, a także udoskonalania już istniejących. Ogromne zmiany przeprowadziliśmy w asortymencie marki Makarony Polskie, która z początkiem 2017 r. pojawi się na rynku w nowej odsłonie – w nowej recepturze i nowym, odświeżonym opakowaniu. Przez cały rok z wielkim zaangażowaniem interdyscyplinarne zespoły opracowywały również nowe produkty, w które przyszły rok będzie obfitował. Wyznaczyliśmy nowe, długookresowe kierunki rozwoju marek, produktów i produkcji, uwzględniające liczne inwestycje – już rozpoczęte lub niebawem planowane. Warto zaznaczyć, że przygotowywaliśmy się również do silnego wprowadzenia na polski rynek nowej marki parasolowej, sprofilowanej na konsumentów w nieco młodszej od „Makarony Polskie” grupie wiekowej o charakterze premium.


11.jpgKrzysztof Kouyoumdjian, Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych CEDC International

Rok 2016 przyniósł dla CEDC wiele dobrych wiadomości. Umocniliśmy pozycję lidera rynku wódek, z ilościowymi udziałami na poziomie ok. 41%, podczas gdy dwaj kolejni konkurenci: Stock i Marie Brizard, mają odpowiednio 26 i 15%. Utrzymujemy tak wysoki rezultat przez osiem kolejnych miesięcy, co nie udało się dotąd żadnej firmie.

Żubrówka Biała pozostaje królową polskich wódek z blisko 18% udziałów wolumenowych. Cieszy nas bardzo dobre przyjęcie wprowadzonej w tym roku nowej butelki tej marki, znajdujące potwierdzenie we wzroście sprzedaży w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wierzymy też, że w krótkim okresie, nasza tegoroczna nowość, czyli Żubrówka Czarna, stanie się wiceliderem segmentu superpremium. Soplica jest liderem alkoholi smakowych. Rozwijamy linię tej marki, czego jednym z przykładów jest Soplica Cytrynowa, dzięki której mocno weszliśmy do największego owocowego segmentu smakowych alkoholi w Polsce.

Był to świetny rok dla naszych marek importowych, na czele z whisky Grant’s oraz Glenfiddich i Tullamore DEW. Wszystkie one notują dwucyfrowe wzrosty sprzedaży rok do roku, dzięki czemu CEDC dogoniło w handlu tradycyjnym wicelidera rynku whisky. Carlo Rossi pozostaje najpopularniejszym winem stołowym w Polsce.

Te wyniki cieszą nas tym bardziej, że sytuacja całej branży wciąż nie należy do najłatwiejszych: producenci wódek muszą się mierzyć z rosnącymi kosztami surowców, problemem nielegalnego alkoholu czy wieloma tematami regulacyjnymi, które mogą mieć kluczowy wpływ na ich działalność.


15.jpgMarek Sumiła, Dyrektor Sprzedaży, Żywiec Zdrój

Rok 2016 to dla nas czas inwestycji. Inwestycji w nowości, rozwój organiczny i szeroko zakrojone kampanie w mediach i w punktach sprzedaży. Wszystko po to, by skutecznie zachęcać ludzi, by pili zdrowiej. Cieszy nas coraz większa świadomość konsumentów w zakresie zdrowych wyborów przy półce sklepowej. Jest to efekt trendu prozdrowotnego ale też działań edukacyjnych, które od lat prowadzimy, jak „Mamo, tato, wolę wodę”, czy „Zacznij dzień od szklanki wody” i znajduje odzwierciedlenie w kondycji rynku. W tym roku, po raz pierwszy w historii, kategoria wody butelkowanej dołączyła do trzech największych segmentów wśród wszystkich produktów żywnościowych. 

Obserwujemy rynek i staramy się wychodzić naprzeciw pojawiającym się tendencjom. Zgodnie z popularnością, jaką w tym roku cieszyło się podczas wakacji polskie morze, zrealizowaliśmy szeroko zakrojoną akcję „Weź wodę nad wodę” łączącą outdoor, ekspozycje POS, obecność na największych wydarzeniach w nadmorskich miejscowościach, w kanale HoReCa oraz dedykowane komunikaty na samych produktach. Byliśmy obecni na dworcach, lotniskach, stacjach benzynowych, na plaży i w parkach rozrywki.  Najważniejszym założeniem kampanii było zachęcanie Polaków do picia zdrowiej, budując dostępność produktu oraz świadomość zdrowego nawodnienia w kreatywny sposób.

W ten sam sposób podchodzimy do nowości produktowych. W tym roku zaproponowaliśmy nowe połączenie najwyższej jakości wody naturalnego pochodzenia z sokiem z owoców pod nazwą „Soczysty” oraz dwie linie produktów dla dzieci świetnie sprawdzające się w strefie zakupów impulsowych.


3.jpgArunas Rokas, Dyrektor Generalny, MV Poland

Firma MV Poland kolejny rok z rzędu inwestuje w konsumenta. Daje to nam dwucyfrowe wzrosty sprzedaży w kolejnym roku. Nasz flagowy produkt wódka Stumbras Centenary jest w czołówce marek segmentu Top Premium. W tym roku wzbogaciliśmy ofertę o kolejne warianty tej marki: Stumbras Raspberry, Stumbras Organic i limitowaną edycję związaną ze 110 rocznicą powstania fabryki Stumbras w Kownie. Wariant ten rozlewany jest do specjalnych białych butelek, a etykiety ozdobione 110 różnymi motywami roślinnymi, każda po 1 000 butelek. Jest to więc unikalna na skalę Polski, a może i świata, edycja limitowana. Inne produkty również zaznaczyły swoją obecność na rynku. Bardzo udanie rozwijają się nasze whisky: Bunnahabhain, Deanston oraz Scottish Leader. Cały czas pracujemy nad dystrybucją najważniejszych SKU i świadomością marki wśród konsumentów. Zmieniliśmy opakowania kilku marek jak: marka 999, wódka OZONE czy też Starka, aby jeszcze lepiej trafiać w gusta konsumentów. Odmłodzony wizerunek tych marek wpłynie z pewnością w najbliższym czasie na wyniki sprzedaży. Przed nami 2017 rok, w którym będziemy chcieli utrzymać dynamikę wzrostu, a także poprawić dostępność najważniejszych marek.

Korzystając z okazji chciałem złożyć wszystkim partnerom handlowym życzenia noworoczne, abyśmy dalej wspólnie i efektywnie budowali nasze firmy, konsument wracał po nasze produkty i żebyśmy mogli powiedzieć na koniec 2017: To był udany rok!


1.jpgAgata Berndt-Wazelin, PR Manager ZL Nałęczów Zdrój

Rok 2016 oceniamy bardzo dobrze. Cisowianka po raz kolejny osiągnęła wzrost sprzedaży i umacnia się na pozycji lidera sektora wód mineralnych. Co ważne, o dynamice sprzedaży Cisowianki nie decyduje pogoda – pomimo dosyć zimnego lata zanotowaliśmy wzrost w porównaniu z rokiem ubiegłym, w którym lato wyjątkowo sprzyjało branży. Zadowoleni jesteśmy również z dużej dynamiki sprzedaży Cisowianki Perlage na rynku HoReCa.

Wody butelkowane przez ZL Nałęczów Zdrój to nie tylko rynek polski. Ważnym wydarzeniem dla eksportowej marki Perlage były organizowane w Paryżu targi SIAL, które pozwolą na sprzedaż musującej wody w błękitnej butelce na nowe rynki zagraniczne.

Wsparciem dla sprzedaży eksportowej marki Perlage, ale również docenieniem jej wyjątkowej jakości, jest podpisanie długoterminowej umowy sponsorskiej ze słynnym wyścigiem zabytkowych samochodów Mille Migla. Jego organizatorzy, spośród wielu chętnych, wybierają tylko te marki, które odznaczają się silną pozycją i niepodważalną jakością.

Z naszych działań w kraju podkreślić należy nawiązanie współpracy z UNICEF. Od stycznia do czerwca 2016 r. na rynku obecne były butelki Cisowianki z logo UNICEF, z których część przychodu przekazana została między innymi na zakup pomp wodnych dla społeczności, które nie mają dostępu do bezpiecznej wody pitnej.

Możemy przypuszczać, że cała branża wód butelkowanych nie ocenia roku 2016 zbyt entuzjastycznie. Ma to związek z wyjątkowym poprzednim rokiem i jego upalnym sezonem letnim, który rozbudził apetyty producentów na podobne wyniki w tym roku. Jednocześnie chciałabym podkreślić, że my rok 2016 oceniamy pozytywnie, gdyż przeciwności, o których mowa wyżej, nie spowolniły dynamiki sprzedaży Cisowianki i rok kończymy „na plusie”.


17.jpgPiotr Ciski, Dyrektor Zarządzający Sage w Polsce

Badania przeprowadzone w listopadzie na zlecenie Sage wykazały, że ponad 30% małych i średnich przedsiębiorców prognozuje pogorszenie sytuacji gospodarczej w ostatnim kwartale 2016 r. Oznacza to wzrost negatywnych ocen o ponad 10 punktów procentowych w porównaniu do poprzedniego kwartału. Dla porównania, rok temu negatywne prognozy wykazywało tylko 14% badanych firm. Jedynie 11,7% przedsiębiorców ma pozytywne opinie dotyczące końca roku w gospodarce.

Przewaga negatywnych prognoz nad pozytywnymi może być skutkiem burzliwych zmian, szczególnie w obszarze legislacji, dotykających bezpośrednio przedsiębiorców. Zmiany prawne przejawiają się m.in. w procesie cyfryzacji coraz większej liczby obszarów działalności firm, co niesie ze sobą co najmniej dwa istotne skutki. Pierwszy to konieczność ponoszenia nakładów finansowych, by móc wdrożyć narzędzia do obsługi tych zmian. Drugi to coraz ściślejsza kontrola administracji podatkowej nad procesami biznesowymi. Przykładem jest wprowadzenie obowiązkowych e-kontroli podatkowych w formacie Jednolitego Pliku Kontrolnego, który w tym roku objął duże firmy, a od stycznia dotknie także sektor MSP. 

Kończący się rok można także uznać za początek trendu poszukiwania przez firmy FMCG partnerów technologicznych, którzy nie tylko dostarczą dobrej jakości narzędzie informatyczne, ale też będą w stanie zaoferować szerszy wachlarz usług – od wsparcia technicznego, poprzez pomoc online, wsparcie w przedefiniowaniu procesów biznesowych aż po specjalistyczne szkolenia business consultingowe.


19.jpgSandra Malinowska, Dyrektor Biura Rzecznika Prasowego Krajowa Spółka Cukrowa

Rok 2016 był dla Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A. wyjątkowo udany. Na rynku pojawiły się kolejne, nowe produkty naszej Grupy i od razu spotkały się z pozytywnym odbiorem ze strony konsumentów. Są to m.in. nadziewane karmelki Choco Lilly, łączące smak czekolady oraz soczystych truskawek, karmelki owocowe nadziewane (Sweet&Fun) oraz twarde (Bzzz Bzzz) – z Fabryki Cukierków „Pszczółka” z Lublina; nowe smaki ketchupów pod marką Dworski: włoski z bazylią oraz extra ostry, sok pomidorowy Dworski ze świeżych pomidorów pikantny; mąki sprzedawane pod marką Młyny Stoisław służące do wypieku pizzy włoskiej lub amerykańskiej.

W portfolio marki Polski Cukier możemy znaleźć ponownie zarówno kostki cukru białe i brązowe układane i luzem. W 2016 roku marka Polski Cukier promowana była pod hasłem „Polski Cukier. Daje początek polskim wypiekom”. Szeroko zakrojona ogólnopolska kampania medialna, miała za zadanie przypomnieć konsumentom o tradycyjnym i wszechstronnym zastosowaniu cukru w domowej kuchni.

GK KSC S.A. otrzymała kilka nagród konsumenckich:
  • certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie” i tytuł „Top Produkt” dla produktów marki Młyny Stoisław: Mąka pszenna tortowa oraz Płatki owsiane górskie ekstra,
  • certyfikat i statuetka Hipolita w konsumenckim konkursie jakości produktów „Najlepsze w Polsce” dla Skrobi ziemniaczanej marki Trzemeszno,
  • wyróżnienie „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” dla produktów spółki Polskie Przetwory z Włocławka: Sok pomidorowy Dworski oraz Ketchup pikantny Dworski 380 g.

tagi: rynek FMCG , nowe wyzwania , wydarzenia , handel , produkcja ,