Nowości

Jesień w kuchni - gruszkowe inspiracje od marki WINIARY

Środa, 07 grudnia 2016
Jesienią i wczesną zimą znajdziemy w sklepach pyszne gruszki, które w tym sezonie smakują najlepiej. Myśląc o tym, jak wykorzystać je w kuchni, zwykle do głowy przychodzą nam słodkie desery. Nic bardziej mylnego! Gruszka sprawdza się równie pysznie w codziennej kuchni, jako smakowity i aromatyczny dodatek do dań, które podajemy naszym bliskim. Zainspiruj się przepisami marki WINIARY z gruszką w roli głównej i ciesz się jej smakiem oraz aromatem aż do powrotu lata!
  • Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji Polacy od lat chętnie go wybierają. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.
  • Sos czosnkowy WINIARY – doskonale sprawdzi się zarówno, jako dodatek do zimnych, jak i gorących przekąsek. Wzbogaci smak ulubionych przystawek.
  • WINIARY POMYSŁ NA… soczyste skrzydełka z miodem – dzięki niemu nasze mięso będzie idealnie soczyste, doprawione i aromatyczne.
  • Sugerowana cena detaliczna produktu:
    Majonez Dekoracyjny WINIARY - (400 ml) – cena ok. 5,20 zł
    Sos czosnkowy WINIARY – ok. 4,20 zł
    WINIARY POMYSŁ NA… soczyste skrzydełka z miodem – cena ok. 2,39 zł

Smaczne, soczyste i aromatyczne – takie właśnie są gruszki. Oprócz tego zawierają w sobie witaminę C i potas . Owoce te idealnie sprawdzą się, jako dodatek do ulubionych dań, bo ich oryginalny, słodkawy smak ciekawie komponuje się z mięsem i rybami. Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób najlepiej wykorzystać gruszki w swojej kuchni, skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i zaskocz swoich bliskich!

Świetnym pomysłem na obiad będą gruszki w towarzystwie zapiekanych, soczystych skrzydełek z miodem. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA… soczyste skrzydełka z miodem, kilogram skrzydełek z kurczaka, dwóch gruszek oraz pięciu plastrów ananasa. Zaczynamy od oczyszczenia skrzydełek, a z górnej części opakowania WINIARY POMYSŁ NA… soczyste skrzydełka z miodem wyjmujemy woreczek. Następnie wkładamy skrzydełka do woreczka i oprószamy je przyprawami z dolnej części opakowania. Gruszki obieramy i dzielimy na cząstki, natomiast ananasa kroimy w kostkę. Później owoce układamy na skrzydełkach, zapinamy woreczek zapinką i wkładamy go do naczynia do zapiekania. Skrzydełka pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie delikatnie rozcinamy woreczek i wykładamy nasze danie do półmiska. Możemy podać je np. z kluseczkami kładzionymi i sałatą masłową. Gruszka komponuje się tu naprawdę pysznie!

Chcesz zaskoczyć bliskich niebanalnym wykorzystaniem gruszki w swojej kuchni? Przygotuj sałatkę z rukolą, gruszkami i kozim serem. Takie połączenie to prawdziwy przysmak rodem z kuchni francuskiej. Sałatka sprawdzi się idealnie zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i na luźnym spotkaniu z przyjaciółmi. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 100g rukoli, 100g sera koziego i pół szklanki orzechów włoskich. Natomiast do przyrządzenia sosu: łyżki Sosu czosnkowego WINIARY, dwóch gruszek, soku z jednej cytryny, łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki soli, cztery łyżki oleju i pieprzu do smaku. Gruszki obieramy, kroimy na cienkie cząstki, przekładamy do dużego słoika i zalewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy Sos czosnkowy WINIARY, miód, sól, pieprz i olej. Słoik szczelnie zamykamy, potrząsamy nim kilka razy do wymieszania składników i pozostawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Na dużym talerzu rozkładamy rukolę, następnie gruszki z sosu i orzechy. Wszystko posypujemy serem kozim i polewamy sosem gruszkowo-miodowo-czosnkowym. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Gruszka idealnie sprawdzi się także, jako królowa przystawek. Zaskocz bliskich pysznymi tostami z gruszkami i kurczakiem, polanymi sosem żurawinowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY! Do ich przygotowania będziemy potrzebować: czterech kromek chleba tostowego, sera camembert, pieczonego filetu z kurczaka, jednej gruszki, łyżki żurawiny do mięs i dwóch łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a majonez mieszamy z żurawiną. Gruszkę obieramy, kroimy w cząstki, natomiast filet i ser w plasterki. Na kromkach chleba układamy kolejno mięso, gruszki i ser. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut. Przed podaniem tosty smarujemy sosem majonezowym. Takie kanapki to doskonały pomysł na gorący lunch, ale możemy je też podać przybrane np. suszonymi owocami żurawiny i listkiem melisy – w charakterze eleganckiej przystawki. 10 minut i pyszne tosty, które zaskoczą oryginalnym smakiem Twoich bliskich gotowe!

Po więcej przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem gruszki zapraszamy na www.winiary.pl




tagi: WINIARY , Majonez Dekoracyjny , Sos czosnkowy ,