Wiadomości

Międzynarodowy sukces Perfekcyjnej Krakowskiej Suchej Olewnik

Środa, 01 lipca 2015
Sztandarowy produkt marki Olewnik – kiełbasa Perfekcyjna Krakowska Sucha zdobyła niezwykle prestiżową nagrodę Superior Taste Award 2015, przyznawaną przez International Taste & Quality Institute. Niepowtarzalny smak Krakowskiej Suchej Olewnik zdołał oczarować najlepszych światowych szefów kuchni i przyniósł produktowi cenną złotą gwiazdkę.
International Taste & Quality Institute (iTQi) z siedzibą w Brukseli, to wiodąca światowa organizacja dedykowana testowaniu i promowaniu wyjątkowych napojów i produktów żywnościowych. Stworzona przez iTQi nagroda Superior Taste Award jest szczególnie doceniana za swoją obiektywność oceny, bazującej na mechanizmie ślepych testów prowadzonych przez corocznie zmieniane jury, składające się z wiodących ekspertów w dziedzinie smaku. Do tego wyjątkowego gremium zapraszani są wyłącznie członkowie najbardziej prestiżowych organizacji kulinarnych – szefowie kuchni wyróżnieni w przewodnikach Michelin i Gault&Millau oraz światowej sławy sommelierzy.

Podobnie jak w słynnym przewodniku Michelin, produkty testowane przez iTQi oceniane są na podstawie swoich indywidualnych właściwości, a nie na zasadzie konkurencyjnych zestawień. Poddawane są one analizie sensorycznej, opartej na doznaniach zapachowych, wzrokowych, smakowych i dotykowych, przeprowadzanej zgodnie z rygorystyczną procedurą. Na nagrodę i cenną złotą gwiazdkę liczyć mogą wyłącznie produkty, którym uda się osiągnąć minimum 70% skali oceny podczas prowadzonych degustacji. Nagroda Superior Taste Award dla kiełbasy Perfekcyjnej Krakowskiej Suchej Olewnik jest dla marki ogromnym wyróżnieniem. „Złota gwiazdka iTQi to dla nas potwierdzenie, że tworząc produkty warto być perfekcjonistą i stawiać wyłącznie na najlepsze składniki. Zdobyć pochwały z rąk tak znamienitych mistrzów kulinarnej sztuki to zasłużony powód do dumy.” – podsumował Jacek Ziąbski, Dyrektor Marketingu marki Olewnik.

Tajemnica doskonałego smaku Perfekcyjnej Krakowskiej Suchej Olewnik tkwi w unikalnej recepturze, najlepszych składnikach i wieloletnim doświadczeniu. Do produkcji tej wyjątkowej kiełbasy wybierane jest najwyższej jakości mięso wieprzowe z szynki oraz idealnie wyważona kompozycja naturalnych ziół i przypraw. Wszystko dopracowane do perfekcji. Każde ziarenko pieprzu, szczypta ziół, kryształek soli ma znaczenie. Wędzona, pieczona, a następnie suszona przez wiele dni, nabiera wyjątkowego aromatu i kruchości. Czerpiąc z tradycji co najlepsze, produkowana jest bez użycia sztucznych barwników i glutaminianu sodu.


Zakłady Mięsne Olewnik to grupa nowoczesnych, uzupełniających się zakładów produkcyjnych, gwarantujących najwyższą jakość produktów przy zastosowaniu najlepszych surowców i sprawdzonych receptur.

Historia Zakładów Mięsnych Olewnik sięga 1989 roku. Wtedy to właśnie Włodzimierz Olewnik otworzył pierwszy zakład masarski w Świerczynku. Niewielka miejscowość na Mazowszu stała się kolebką polskiego wędliniarstwa i miejscem narodzin rodzinnej firmy ze 100% polskim kapitałem. Od tego momentu minęło już ponad 25 lat, a Zakłady Olewnik znajdują się w czołówce producentów polskiej branży mięsnej. Dzięki niezmiennym wartościom, pielęgnowanej przez lata tradycji wędliniarstwa i uważnej obserwacji dynamicznie zmieniającego się rynku, grupa Olewnik nieustannie się rozwija, dorównując wiodącym producentom na rynku międzynarodowym.



tagi: Olewnik , Krakowska Sucha , Superior Taste Award 2015 , International Taste & Quality Institute , nagroda ,