Reportaże

Gwarancja dobrego smaku – ZM Pekpol

Czwartek, 18 czerwca 2015 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 06/112. Czerwiec 2015
Wieloletnia tradycja oraz zachowanie receptur w połączeniu z najnowocześniejszą technologią to główne cechy charakteryzujące Zakłady Mięsne Pekpol w Ostrołęce. Od ponad 40 lat prężnie rozwijający się znaczący producent wędlin w Polsce, którego bogaty asortyment posiadający 120 pozycji zachwyci niejednego smakosza.
Swój sukces na rynku firma zawdzięcza przede wszystkim ciągłemu poszukiwaniu efektywnych rozwiązań zarówno w strefie technologicznej jak i produktowej. Bazowym elementem strategii firmy jest wykorzystanie nowoczesnej technologii, sprawdzonych receptur oraz wytwarzanie produktów wysokiej jakości, co bardzo cenione jest przez konsumentów. W ofercie dostępne są wyroby, które są na stałe w asortymencie, produkowane od czasów powstania firmy, np. Kiełbasa Podwawelska Oryginalna oraz nowości. Bezpieczeństwo produktów ZM Pekpol oraz zgodność z wymaganym poziomem jakości potwierdzają certyfikaty BRC, IFS oraz ISO 22000. Dobrze rozwinięta sieć dystrybucji, rosnące moce produkcyjne oraz coraz bogatsza oferta pozwalają, na dostępność wyrobów nie tylko w całej Polsce, ale również w wielu krajach Europy, m.in. w Niemczech, Łotwie, Estonii, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Szwecji, we Włoszech oraz na Litwie i Węgrzech.

Dla każdego coś dobrego

ZM Pekpol reaguje na dynamicznie zmieniające się nawyki konsumenckie, w związku z czym asortyment firmy z roku na rok staje się coraz bardziej różnorodny. Gama wyrobów tego producenta jest bardzo szeroka, należą do niej: wędzonki, kiełbasy cienkie, kiełbasy grube, parówki i mortadele, produkty drobiowe, wędliny podrobowe i garmażeryjne, salami, produkty pieczone, wyroby blokowe i mielonki. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które trzykrotnie zdobyły prestiżowy laur konsumenta „Najlepsze w Polsce”, a także wyroby tworzące linię Spiżarnia Dębowa, szynka Dębowa, Kabanosy ze Spiżarni, kiełbasa myśliwska, jałowcowa, kiełbasa krakowska sucha, kiełbasa podwawelska orginalna oraz nowa linia produktów – Kurpiowskie Specjały. Oferta produktowa dostosowana jest do zmieniającego się rynku i potrzeb konsumenta.

Paryżanki – to parówki wyprodukowane z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, zawierają 68,2% mięsa wieprzowego, z dodatkiem naturalnych przypraw.

Spiżarnia Dębowa – wędliny z tej linii wyprodukowane są z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, z dodatkiem naturalnych przypraw, wędzone dymem dębowym co nadaje piękny kolor oraz wyczuwalny smak i zapach wędzenia. W zestawie wędlin z kolekcji Spiżarnia Dębowa znaleźć można: szynkę dębową, kiełbasę myśliwską, kiełbasę jałowcową, kiełbasę krakowską suchą, kabanosy ze spiżarni oraz kiełbasę podwawelską oryginalną.

Dary Puszczy – linia produktów, do której należą pasztety, m.in.  pasztet z żurawiną. Wytworzony ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa drobiowego z dodatkiem naturalnych przypraw, owoców i warzyw. Owoce i warzywa uszlachetniają smak, dzięki czemu idealnie trafiają w najbardziej wysublimowane gusta smakowe.

Kurpiowskie Specjały – linia produktów bez glutaminianu sodu, fosforanów dodanych, sztucznych przeciwutleniaczy. Wyprodukowane z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw, w zalewie z dodatkiem jałowca. Produkty charakteryzują się soczystością i kruchością. W linii tej możemy znaleźć: szynkę, schab, łopatkę, kiełbasę, boczek oraz smalec.

Oprócz powyższych linii, sezonowo są produkowane produkty z linii „Grillowa Uczta”. W linii tej znajdują się zarówno tradycyjne wyroby, jak: kiełbasy, wyborne kaszanki oraz kiszka ziemniaczana – regionalny przysmak, ale również nowości, które zadowolą poszukiwaczy nowych smaków. Oferta obejmuje porcjowane, gotowe do grillowania soczyste mięsa, zamarynowane w kompozycji aromatycznych przypraw.
Jak widać producent oferuje multum różnorodnych wyrobów mięsnych, które posiadają gwarancję jakości, smaku i tradycji. Jak są natomiast postrzegane przez konsumentów i detalistów sprawdziliśmy w sklepach.

Wyroby Pekpol obecne na listach zakupowych wielu klientów

Stawicka Justyna jest kierownikiem sklepu Społem PSS w Grodzisku Mazowieckim przy ulicy Grunwaldzkiej, gdzie czuwa nad kontaktami z dostawcami oraz odpowiednim zatowarowaniem sklepu. Jak sama przyznaje w tym sklepie kupowane są przede wszystkim produkty Pekpolu takie jak: Kabanosy ze Spiżarni, Szynka Dębowa, kiełbasa biała. „Produkty Pekpolu mają również swoich stałych zwolenników, jeśli przychodzą po Schab Pieczony to musi być wyłącznie z Pekpolu, również parówki Paryżanki weszły na stałe na listy zakupów wielu osób, dlatego te produkty muszą być u nas zawsze – klienci po nie wracają” – dodaje kierownik sklepu. Dlaczego akurat produkty Pekpol? „Są smaczne – to przede wszystkim przyciąga klientów. Sama również nie raz kupowałam i próbowałam produkty tego producenta i rzeczywiście ich smak sprawił, że teraz do nich systematycznie wracam” – przyznaje Justyna Stawicka.
Teresa Puławska, ekspedientka odpowiedzialna za dział mięsny w sklepie Społem PSS w Grodzisku Mazowieckim przy ul. 11-listopada przyznaje, że firma ZM Pekpol nie narzuca na produkty wygórowanych cen a jakość jest naprawdę wysoka, nie posiadają chemii, barwników – często są utożsamiane z naturalnymi wyrobami. Klienci w sklepie Społem bardzo chętnie kupują Szynkę Kruchą, Schab Krotoszyński, Pasztet z linii Dar Puszczy z żurawiną, paski boczkowe oraz Kiełbasę Ostrołęcką z serem i białą z linii „Grillowa Uczta”. „Parówki a'la cielęce są chętnie kupowane dla dzieci, natomiast parówki Paryżanki cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród dorosłych, są bardzo popularne i klienci chętnie je kupują” – dodaje ekspedientka.
Hala Wola może się poszczycić bardzo szerokim asortymentem produktów Pekpol, a mianowicie:  Schab pieczony, Boczek wędzony, Kiełbasa Ostrołęcka zwykła i z serem, Kabanosy ze Spiżarni z pieprzem, klasyczne i chili, Schab Krotoszyński, Szynka pieczona, parówki a'la cielęce oraz Paryżanki, produkty z linii „Kurpiowskie Specjały”: szynka, kiełbasa, łopatka, schab oraz boczek. „Szynka, schab, kiełbasa czy smalec są to produkty dobrej jakości. W naszym stoisku, gdzie jest bardzo szeroki asortyment od różnych dostawców, produkty Pekpol rotują na bieżąco. Często są robione degustacje, które niewątpliwie zwiększają sprzedaż” – informuje kierownik działu mięsnego – Elżbieta Kotlińska. „Bardzo chwalimy sobie również współpracę z przedstawicielem, który na bieżąco pilnuje dostaw i dostępności asortymentu, dodatkowo dostajemy wiele promocji miesięcznych” – dodaje kierownik. Ekspedientki z Hali Wola niekiedy polecają produkty Pekpolu, również gdy klient się zastanawia. Proponują spróbowanie, i jak zapewniają po takiej degustacji klienci chętniej kupują dany produkt.

Monika Kociubińska



tagi: ZM Pekpol , wędliny , schab pieczony , boczek wędzony , kiełbasa ostrołęcka , kabanosy , schab krotoszyński , szynka pieczona , parówki ,