Reportaże

Polscy wystawcy za oceanem

Piątek, 12 września 2014 HURT & DETAL Nr 9 (103) / 2014 (Wrzesień)
Na przełomie czerwca i lipca br. w nowojorskiej hali wystawienniczej Jacob Javits Center odbyła się letnia edycja międzynarodowych targów spożywczych Fancy Food Show. Jest to bliźniacza impreza do zimowych targów Fancy Food Show, które odbywają się rokrocznie w San Francisco.

Summer Fancy Food Show, to największe wydarzenie tego typu na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, które przyciągnęło 2 400 wystawców z 80 krajów i regionów świata. W ciągu 3 dni targowych wystawcy zaprezentowali ponad 180 000 produktów spożywczych. Według organizatorów, do stolicy multikulturowości przyjechało ponad 40 tys. odwiedzających.

Polscy producenci (20 firm) prezentowali swoje produkty przede wszystkim na wspólnej – biało-czerwonej – widocznej już z daleka wyspie, pod skrzydłami Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ). Można było tam odwiedzić m.in. stoiska firm: Lactima, AS-Babuni, Argo, Pszczółka, Kupiec, Piasecki, czy Orzech.

Na targach polskie produkty prezentowali również dystrybutorzy działający na rynku amerykańskim, a najbardziej widoczną marką był Krakus.

Cała polska ekipa, pomimo trudności związanych z przelotem (lot Dreamlinerem może płatać figle...), świetnie prezentowała swoje produkty. Uwagę zwiedzających przykuwał również niebagatelnych rozmiarów sękacz ze znanej Cukierni Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego.

Specjalny, oddzielny sektor zajmowały amerykańskie firmy, które podzielone były na stany, z których pochodzą. I tak można było skosztować produktów z Pensylwanii, Północnej Karoliny czy Massachusetts. Dodatkowo, dla miłośników kulinarnej kultury Nowego Jorku, miasto utworzyło oddzielny sektor pod szyldem „TASTE NY”.

Kolejne edycja Summer Fancy Food Show odbędzie się w dniach 28-30 czerwca 2015 roku.

Paweł Pańczyk

Zdjęcia: Małgorzata Federowicz

tagi: targi , wystawcy , Fancy Food Show , San Francisko , Paweł Pańczyk , Małgorzata Federowicz ,